SNIMILI SMO MJUZIKL

Učenici 1. i 3. razreda su zajedno sa svojom učiteljicom Sanjom snimili mjuzikl koji su dogo vremena pripremali i snimali. Prije nekoliko dana ugledao je svjetlo dana na našem Youtube kanalu.

Naziv mu je prigodan: NAŠA ŠKOLSKA GODINA, za koju je tekst napisala učiteljica Sanja Štrk, a izveli su ga naši učenici.

SREBRO ZLATNOG SJAJA

Učenica 1. razreda Natalia Lončar i učenica 3. razreda Doris Blajić svojim su maštovitim djelima osvojile 2. mjesto na županijskom natjecanju u likovnim i literarnim radovima pod organizacijskom palicom Ureda za zaštitu i spašavanje.

Svečana dodjela nagrada održala se 11. lipnja u prostorijama DUZS Split. 

Još jednom čestitamo našim učenicama!

JEDNODNEVNI IZLET U DOLINU NERETVE

U ponedjeljak, 3. lipnja učenici naše škole su vodstvom agencije Plautilla išli na jednodnevni izlet u Metković, Naronu i Dolinu rijeke Neretve.

Vrijeme je bilo na našoj strani, jer nas je nakon nekoliko tjedana kiše dočekalo sunce i ugodne temperature.

Učenici su posjetili Prirodoslovni muzej i Arheološki muzej. Nakon toga slijedila je ugodna vožnja do seoskog gospodarstva u dolini rijeke Neretve gdje su učenici imali vremena za obilan ručak, društvenim igrama i na igru sa životinjama.

 

U poslijepodnevnim satima zaputili smo se puni lijepih dojmova svojim kućama.

DAN ŠKOLE

U petak, 24. svibnja 2019., učenici i djelatnici naše škole proslavili su svoj dan, Dan OŠ Ante Starčevića Dicmo.

Proslava je započela sportskim natjecanjem učenika razredne nastave. Igralo se nogomet, graničara, potezao konop i skakalo u vrećama. Učenici su bili sretni što su sudjelovali u natjecanju, naravno pobjednici malo više, a ovom prilikom im i čestitamo.

Svečana priredba je započela u 10h. U sklopu priredbe ravnateljica je prozvala sve učenike koji su ove školske godine sudjelovali na županijskom natjecanju. Uz učenike su izišli i njihovi ponosni mentori. Ravnateljica je svima čestitala i iskazala zadovoljstvo ovogodišnjim uspjehom. Učenici su nagrađeni knjigom.

Nakon priredbe zabava je nastavljena na nogometnom terenu. Igrala se nogometna utakmica između učenika osmih razreda i njihovih učitelja. Bilo je napeto, nitko nije popuštao. Pobijedili su učenici! Bravo, dečki, potvrdili ste onu: Na mlađima svijet ostaje!

KVIZ NINA I TINO

"Djeca uče od rođenja, njihovo je učenje cjelovito, a ne rascjepkano po predmetnim područjima. Ona uče kroz izravno neposredno iskustvo, tj. "iz prve ruke", kroz igru i aktivnim sudjelovanjem u procesu učenja, u interakciji s drugom djecom i podržavajućim odraslima, tj. odraslima koji ih razumiju i uvažavaju." - prof. dr. sc. Edita Slunjski, Tragovima dječjih stopa, 2012. 

Kviz Nina i Tino školsko je natjecanje iz predmeta hrvatskoga jezika, matematike, prirode i društva koje integrira i međupredmetne teme kao što su: Učiti kako učiti, Zdravlje, Sigurnost i zaštita okoliša, Osobni i socijalni razvoj, Građanski odgoj i obrazovanje, Poduzetništvo. To je jedini učenički kviz dosada osmišljen prema principu cjelovitoga učenja. (Izvor Profil Klett)

 

Cijelu školsku godinu naši učenici  zajedno sa svojim učiteljicama vrijedno su se pripremali za veliko finale kviza Nina i Tino koje se održalo u školi 20. svibnja 2019. s početkom u 12 sati.

Učenici su provjerili svoje znanje kroz zabavne zadatke, a najuspješniji su osvojili i prigodne nagrade. Čestitamo od srca Magdaleni Bilandžić i Mihaeli Župa.

''ČA U VERSIN, RIČI I PINELU''

Na ovogodišnji natječaj  pristigli su brojni literarni i likovni radovi, a uoči same završnice, čak sedamdesetak učenika i mlađe djece pokazalo je svoj talent u recitiranju. Radovi i sudionici pristigli su, osim iz brojnih mjesta i škola Dalmacije, iz Istre, Hrvatskog primorja i škola iz unutrašnjosti, ali i iz Srbije, Slovenije, Bugarske, Makedonije i Poljske. Članovi prosudbenih povjerenstava imali su tako opsežan i zahtjevan posao, nakon čega su proglašeni oni najbolji i najuspješniji.

Dodjela nagrada provedena je uz raznovrstan program pod nazivom „Dica za dicu“, koji je protekao u pjesmi, plesu i scenskim igrama učenika Bijaća, ali i nastupima glumice Silvane Stanić, nekadašnjeg bubnjara Magazina Ante Miletića, Vanje Aranze i Marka Bakice te učiteljice Mirjane Dražin i drugih.

Naši učenici su osvojili srca stručnog ocjenjivačkog suda te su osvojili 2. mjesto u skupnom recitetorskom izričaju, te 1. mjesto u samostalnom izričaju učenice Ivane Batarelo. Čestitamo učenicima 1. i 3. razreda i njihovoj učiteljici Sanji Štrk.

KLOKAN BEZ GRANICA

U Hrvatskoj se ukupno natjecalo 45 420 učenika u 610 osnovnih i 102 srednje škole. Nagrađeno je 14 učenika naše škole koji su bili u 10 % najboljih. Ostali sudionici mogu svoj plasman saznati kod povjerenika škole.

Čestitamo nagrađenim učenicima, a ostalim učenicima želimo bolji uspjeh sljedeće školske godine!

Više o samom natjecanju, propozicijama natjecanja, zadacima s natjecanja, rješenjima i rezultatima natjecanja najbolje plasiranih učenika možete pročitati na web stranicama Hrvatskog matematičkog društva.

Naša učenica 3, razreda, Doris Blajić, osvojila je 1. mjesto na ukupnoj tablici sudionika učenika naše škole.

MALI KRUŠVARANI NA 4. NATJECANJU ''ČA U VERSIN, RIČI I PINELU''

Učenici 1. i 3. razreda sujelovat će kao debitanti na 4. natjecanju u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i OŠ Bijaći u Kaštel Novom, u sklopu Čakavske večeri te Marulićevih dana pod nazivom ''Ča u versin, riči i pinelu.

 

Predstavili su se s likovnim radovima, ali i po prvi puta predstavit će se svima na završnom dijelu natjecanja s prigodnim dramskim izričajem na čakavici u 9 sati. Nagrade najuspješnijim sudionicima bit će dodijeljene u petak, 18. travnja u 13 sati, u školi Bijaći.

 

Dodjelama nagrada i priznanja najuspješnijim sudionicima ovog natječaja, koji nosi predznak međunarodni, prethodit će prigodan program  koji započinje u 11.30 sati. U programu pod nazivom  „Dica za dicu“ nastupit će učenici škole Bijaći.

Poželimo sreću našim malim Krušvaranima.

STRUNE KOJE SRCE DIRAJU

Učenici naše škole imali su čast slušati učiteljicu glazbene kulture Dariju Kurtić i nešto drugačijem svjetlu. Pokazala je svoja umijeća svirajući na violini. Učenici su naučili koji su njezini dijelovi, kako se na njoj svira i mnoge druge zanimljivosti.

Na kraju sata, učiteljica Darija je počastila naše učenike, ali i učiteljice sa nekoliko skladbi.

Još jednom zahvaljujemo učiteljici Dariji koja je male Krušvarane uuvela u čarobni svijet violine.

RAZLIČITOST KOJA NAS UČI VOLJETI

''Naša srca zajedno su jača,

u životima vašim neće biti plača.

Prijateljstvo će u svima nama gorjeti

jer RAZLIČITOST NAS UČI VOLJETI!''

RAZREDNA ZASTAVA

Učenici 1. i 3. razreda uključili su se u nagradni natječaj Profil Klett na kojom su se odlučili predstaviti s razrednom zastavom. Svaki učenik je oslikao svoj dio tkanine te je na taj način utkao svoje osjećaje u razrednu zastavu.

Ovim putem se zahvaljujemo i mami naše prvašice koja je promogla i zapila svaki kvadratić u veliku zastavu.

Našim učenicima želimo sreću, a kako je izgledao proces nastajanja zastave pogledate u fotogaleriji.

ZA SVE ŽENE U NAŠIM ŽIVOTIMA

Svake se godine 8. ožujka tradicionalno obilježava Međunarodni dan žena, kupuju se cvijeće, čestitke i pokloni, a sve kako bi se žene osjećale posebno jedan dan u godini.

No, mi smo odlučili da je 8. ožujka samo početak. Naše mame, bake, sestre, tete, ujne, strine, rodice i prijateljice trebaju slaviti svaki dan Dan žena, jer zahvaljujući njima rastemo i postajemo odrasle i odgovorne osobe.

Sretan svima Dan žena!

POSJET KAZALIŠTU I GRADU SPLITU

Učenici naše škole, u pratnji svojih učiteljica 1. ožujka 2019.godine posjetili su Gradsko kazalište mladih Split i odgledali predstavu Ivica i Marica.

Priča o Ivici i Marici je jedna od najpoznatijih svjetskih bajki za djecu i govori o nesretnoj sudbini brata i sestre i lošim obiteljskim odnosima.

Režiju potpisuje Siniša Novković koji je i autor veselih pjesama te ujedno i glumac.

Učenici su sa uživanjem i napetim iščekivanjem odgledali cijelu predstavu, a na kraju glumce nagradili velikim pljeskom.

Lijep i sunčan dan smo iskoristili za šetnju Splitom, užom gradskom jezgrom, razgledavanjem znamenitosti i šetnjom Dioklecijanovom palačom.

Nakon obilaska i marende uputili smo se obalom uz gradsku luku  do svojih autobusa.

 

Fotografije možete vidjeti u fotogaleriji.

MALI ISTRAŽIVAČI

Naši trećaši su istraživali vodu, a prvaši kako pravilno odlagati otpad. Nakon što su trećaši naučili o vodi da je ona tekućina bez boje okusa i mirisa, upustili su se u istraživanje što voda sve može.

 

Prvaši su u skupinama i vrijednim ručicama izgradili plastelinom pravi eko park.

Vesela lica učenika dovoljan su dokaz da su, osim što su još nešto novo naučili, se i zabavili.

Tko zna, možda baš netko od njih u budućnosti bude mali kemičar i istraživač.

MASKENBAL

Poklade, maškare, fašnik, karneval, pust ... sve su to nazivi za razdoblje nakon Nove godine do Čiste srijede ili Pepelnice. U to vrijeme svatko ima priliku postati netko drugi, nešto drugo. Tako su  5.3., na Pokladni utorak, u našu školu umjesto nekih učenika ušetali stari Rimljani, princeze, klaunovi, anđeli, čarobnjaci, ratnici, vještice, kauboji, indijanci, razni filmski likovi... Dolazak na nastavu prerušen u nekoga drugoga  barem taj jedan dan u godini, svakako je uveselilo kako učenike tako i učitelje.

Više možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

DAN RUŽIČASTIH MAJICI

Svake godine, posljednje srijede u veljači, obilježava se Dan ružičastih majica – dan koji promiče toleranciju među mladima i borbu protiv vršnjačkoga nasilja. U ružičaste majice obukli su se učenici i učitelji naše škole te zaplesali na pjesmu ''Kad bi svi ljudi na svijetu'' koja je proglašena službenom pjesmom Dana ružičastih majica.

 

Ponovili su i priču o kanadskom dječaku koji je, obukavši ružičastu majicu kako bi dao podršku bolesnoj majci, postao žrtvom nasilja u svojoj školi. Otiskom svoga dlana dijelili su petice za školu bez vršnjačkoga nasilja podižući tako i svoj glas protiv nasilja među djecom.

Zajedno možemo učiniti velike stvari, zato recimo STOP NASILJU!

JEDAN SASVIM NEOBIČAN PROZOR NA ŽUPANIJSKOM NATJECANJU LIDRANO 2019.

U ponedjeljak, 25. veljače u Hrvatkom narodnom kazalištu u Splitu, održana je županijska razina smotre LiDraNo. Ove godine, boju naše škole branila je učenica 3. razreda Doris Blajić sa svojim literarnim radom ,,Jedan sasvim neobičan prozor,, te svojom zrelošću i ozbiljnoću osvojila srca stručne komisije.

Još jednom od srca čestitamo našoj Doris i njenoj učiteljici Sanji.

Isto tako čestitamo učenici K. Grubišić i njenoj mentorici Emini Biuk koje svoje natjecanje nastavljaju i na državnoj razini.

Od srca im čestitamo i želimo sreću na sljedećem koraku u ovom natjecanju.

KRUŠVARANI NA LIDRANU 2019.

Već petu godinu, učenici PŠ Krušvar i njihova učiteljica Sanja Štrk svojim dramskim i literarnim izrazom sudjelovali su na međuopćinskom natjecanju LiDraNo. Sa skupnim igrokazom ,,Jedna je mačka puna jela'' Luke Paljetka osvojili su srca našeg žirija. Uz skupni izraz, učenica 1. razreda Ivana Batarelo je sa monologom Katarine Jakelić ,,Prid moren niman tajni'' pokazala svoju sceničnost i opuštenost.

Ove godine okušali smo se i u literarnom izrazu te smo prošli na županijsko najtecanje. Naša trećašica Doris Blajić ća sa svojim Neobičnim prozorom branit boje Krušvara u Splitu. Svima još jednom čestitamo, a Doris sretno u daljnjem natjecanju.

MEĐUNARODNI DAN ZAGRLJAJA

Učenici 1. i 3. razreda naše škole obilježio je Dan smijeha i Dan zagrljaja. Učiteljice su potaknule sve učenike da se smiju što češće. Ima li što ljepše nego vidjeti da osmijeh krasi dječja lica? Veselo raspoloženje su podigle izradom smajlića, ispisivanjem poruka o smijehu i pjevanjem pjesmica. Brojni znanstvenici i liječnici tvrde da je smijeh lijek. Kada se smijemo osjećamo se bolje, rasteretimo se stresa, smanjujemo brigu i depresiju i tako jačamo imunitet. Preporučili bi i Vama da se što češće smijete! Odmah smo se pripremili da 21. siječnja ne smijemo štedjeti zagrljaje. Proučili smo vrste zagrljaja i bonton grljenja. Psiholozi tvrde da grljenje ima ljekovita svojstva i da je čovjeku potrebno četiri zagrljaja na dan kako bi preživio.

I ono što valja zapamtiti jest da je zagrljaj besplatan i njegova veličina odgovara svima.

LIKOVNI NATJEČAJ ''VOLIM MLIJEKO''

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i uz podršku Ministarstva zdravlja te uz partnerstvo Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, održano je 7. likovno natjecanje pod geslom ''Volim mlijeko''.

 

Učenici naše škole sudjelovali su na samom natjčaju te dobili priznanja za sudjelovanje.

Osim što su crtali svoje vesele kravice, naučili su zašto je mlijeko važno i gdje ga sve koristimo.

BOŽIĆNA PRIREDBA

20. prosinca 2018. godine veseli dječji glasovi odjekivali su Krušvarom. Desetak glazbeno- scenskih točaka izmjenjivali su se na našoj zimskoj pozornici te su mamili osmijehe i poneke suzice u očima naših dragih posjetitelja. Iako je sezona prehlade učinila svoje, nije nas obeshrabrila, već su svi pomagali svakome pri izvedbi dugo vježbanih točaka. Nakon priredbe održan je tradicionalni božićni sajam. Kako je sve bilo možete vidjeti u fotogaleriji te na našem Youtube kanalu.

Od srca svima, u ime svih djelatnika PŠ Krušvar želimo sretan Božić i novu 2019. godinu!

VEČER MATEMATIKE 2018.

U našoj se školi 7.12.2018. održala Večer matematike za učenike nižih i viših razreda na kojoj je sudjelovalo ukupno više od 50 sudionika. Uz podršku naših učiteljica i roditelja zajedno smo rješavali jednostavne, ali i složenije matematičke zadatke, igrali različite igre u kojima smo ujedno i pokazali svoja znanja iz matematike. Hit večeri je bio matematički disco. Veliko finale održano je na web platformi Kahoot!  Uz smijeh, zabavu i druženje, večer nam je brzo prošla te se nadamo kako će se i iduća Večer matematike održati jednako uspješno kao i ovogodišnja.
Ovim putem zahvaljujemo učiteljicama  te  učenicima i roditeljima na pomoći i suradnji! 

Više o večeri matematike možete pogledati u bogatoj fotogaleriji.

MEDNI DAN U PRVOM RAZREDU

Ove jeseni Ministarstvo poljoprivrede započinje provedbu Programa školskog mednog dana i promociju meda hrvatskih pčelinjaka u osnovnim školama. Cilj Programa je potaknuti i educirati djecu i njihove roditelje o važnosti konzumiranja meda.

Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola, a iskoristit će se prilika da se, osim važnosti meda, djeci od rane dobi podigne svijest o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Djeci se želi ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

„Školski medni dan“ održao se 7. prosinca, na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Učenicima prvih razreda osnovnih škola podijelio se med zapakiran sukladno posebnim pravilima Hrvatskog pčelarskog saveza u „nacionalnu staklenku za med“ volumena 370 mL.

Kako je bilo pogledajte u našoj fotogaleriji.

REZULTATI INFORMATIČKO-MATEMATIČKOG NATJECANJA ''DABAR 2018.''

Po prvi put naša škola je sudjelovala na međunarodnom informatičko-matematičkom natjecanju ''Dabar''. Sudjelovalo je 19 učenika, od kojih je 11 ušlo u 10 % najboljih u Republici Hrvatskoj.

Ovim putem čestitamo našim ''Dabrovima'' koji su hrabro pristupili zadatcima. Nadamo se da će sljedeću godinu biti još više sudionika na ''Dabru 2018.''

10% U RH:

(Mikro Dabar)

2. MJESTO (Marijo Batetrelo, Nina Blajić, Marsela Lončar, Natalia Lončar)

6. MJESTO (Ivana Batarelo, Petra Blajić, Mihaela Župa, Lana Marketić)

12. MJESTO (Mara Batarelo)

10% U RH:

(Mili Dabar)

7. MJESTO (Doris Blajić, Lana Norac-Kevo)

POSJET STUDENTICA UČITELJSKOG STUDIJA NAŠOJ ŠKOLI

Naša škola, od ove godine, otvorila je vrata studentima 5. godine Učiteljskog studija koji je dio Filozofskog fakulteta u Splitu. U sklopu kolegija Suvremene strategije učenja i poučavanja, pod vodstvom pofesorice dr.sc. Vesne Kostovič- Vranješ, učenike 1. i 3. razreda posjetilo je 5 studentica. Na samom početku vidjele su kako se radi u kombiniranom odjelu, kako učenici reagiraju te sami sebe vrednuju.

Studentice, zajedno s profesoricom, na kraju su svima podijelili poklončiće te su zajedno zapjevali nekoliko pjesama.

Na kraju su u školskoj zbornici studentice imale priliku postaviti pitanja učiteljici Sanji te zapisati ono što je najvažnije u kombiniranom radu. 

Veselu atmosferu možete pogledati u našoj fotogaleriji.

VUKOVAR U NAŠIM SRCIMA

''U mome srcu si i dusi, grade slavni heroju moj... Ljubav Hrvata ce te obnoviti i opet ces sav u sjaju stajat heroju moj...

Jos uvijek stoji grad, heroj grad kraj Dunava, Vukovar grad...''

 

                                                                                                  (VIS Veritas aeterna i Dalmatino)

Dana 16. studenog učenici naše škole obilježili su sjećanje na Vukovar. Uz zapaljene svijeće poslali su svoja srca i molitve za sve one koji su dali živote za Lijepu našu i one koji su morali iznova započinjati život daleko od svog doma. Neka im je laka zemlja i od srca našim herojima HVALA!

NAGRADA UČENICIMA 1. I 3. RAZREDA U NATJEČAJU ''OBOJIMO SVIJET BOJAMA TOLERANCIJE''

Mislite da vi niste drugačiji? E pa jeste. Pogledajte se na trenutak u ogledalo, promislite ukratko o svojim manama, vrlinama, interesima… Na svijetu ne postoji osoba koja bi vam bila jednaka, i upravo ste zato jedinstveni, neponovljivi, drugačiji.

16. studenog, dan je kada tolerancija napokon dobiva zasluženu pažnju. Sada odvojite minutu, duboko udahnite i zapitajte se: Što je tolerancija? Jesam li ja tolerantan/na prema drugima? Jesam li svjestan/na da se iza tolerancije treba nalaziti puno više od „toleriranja” – iskreno prihvaćanje drugih, drugačijih sa sviješću da smo i mi nekome drugi i drugačiji?

Često možemo čuti: Ja sam tolerantan/na, ALI…

…on/a se zbilja ne uklapa.

…neka pokazuje tko je unutar svoja četiri zida.

…neka me ne diraju, pa neću ni ja njih.

…to nije normalno.

Kod tolerancije ne postoji ALI, svaki put kad se uz toleranciju pojavi „ali” moramo ponovo promisliti o sebi i prihvaćamo li uistinu druge, poštujemo li svako ljudsko biće i njegova prava.

Dok nove priče o vršnjačkom nasilju  postaju dio naše svakodnevice, važnije je nego ikad govoriti o toleranciji. Dok su neki različite oblike vršnjačkog nasilja (nazivanje pogrdnim imenima, isključivanje iz društva, nasilje putem interneta, fizičko nasilje…) skloni nazivati „dječjim igrama”, istovremeno se za neko dijete urušava cijeli svijet. Kada bismo barem međusobnom poštovanju i prihvaćanju među učenicima pridavali jednaku pažnju kao školskom uspjehu. I što uopće znači školski uspjeh ako se djeca u školi ne osjećaju prihvaćeno i sigurno?

Iako smo skloni misliti kako o ovoj temi već puno znamo, djeca su ta koja nas uvijek nečemu novom nauče, koja nam ukažu na to da je neprihvaćanje dio njihove svakodnevice, koji nas podsjete kako je lako biti prijatelj, koji imaju jasnu viziju kako bi trebalo izgledati naše društvo, koji samostalno prepoznaju probleme u lokalnoj zajednici te kreću u akciju. Već osmu godinu zaredom učenici i učenice iz hrvatskih škola, ali i škola koja provode nastavu na hrvatskom jeziku u inozemstvu, u različitim nam kreativnim formama poručuju što je za njih tolerancija, s kakvim se problemima oni svakodnevno susreću, na koje načine svi možemo biti bolji prijatelji, braća, sestre, djeca, susjedi… ljudi. Ove godine, naši učenici 1. i 3. razreda sudjelovali su prvi put u likovno-literarnom natječaju u sklopu Forumova natječaja „Oboji svijet”.

Sretni što što su upravo oni svojim otvorenim i nevinim dječjim srcem osvojili stručni žiri, te su u kategoriji edukativnih materijala i igrica nagrađen sa svojom beskonačnom kockomi. Da tolerancija ne prestaje s ovim nagradnim natječajem, učenici pokazuju svaki dan poštujući i voleći sve ljude oko sebe, bez onog ALI... Čestitamo učenicima i njihovoj učiteljici Sanji.

PROJEKT ''KAKAO S UČITELJICOM''

Naši učenici uistinu vole biti u školi, a posebno su uzbuđeni kada dođe zadnji radni dan u mjesecu. Tada prvaši i trećaši s učiteljicom Sanjom imaju, sada već tradicionalni, vrući kakao s učiteljicom. To je sat kada se razvija komunikacija, poštivanje i tolerancija uz tople napitke koji se spremaju u školskoj kuhinjici.

Sat prođe uistinu brzo jer je prepun smijeha. No, uz kakao se i ljepše uči, pa koji put ponovimo male zadačiće iz hrvatskog, matematike ili prirode. Naš projekt ne bi bio moguć bez velikog srca roditelja naših prvaša i trećaša, te im se još jednom zahvaljujemo na susretljivosti i otvorenosti prema ovom projektu i pozivamo ih da nam se pridruže u toplim napitcima i smijehu.

DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

25. listopada u našoj smo školi obilježili Dane zahvalnosti za kruh i plodove zemlje pod geslom ''Kruh naš svagdašnji''. Tog  jutra školom su se širili predivni mirisi kruha, peciva, kolača i plodova zemlje.  Naš župnik i vjeroučitelj don Petar Dukić, pozdravio je te molitvom i Božjom riječju zazvao Božji blagoslov na sve donesene darove.

Ovim putem želimo zahvaliti, vama dragi roditelji, bez čijeg truda i ljubavi ne bismo mogli na ovako svečan način upriličiti ovu svečanost u našoj školi. I na kraju, neka svi darovi koje nam daruje Gospodin budu blagoslov za vas i vaše obitelji!

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

POSJET GAŠPINOJ MLINICI I GOSPINOM OTOKU

Dana 23. listopada 2018. godine učenici nižih razreda OŠ Ante Starčevića i PŠ Krušvar posjetili su Gašpinu mlinicu u Solinu. Naučili su što je mlin, što se u njemu mlije te pokazali svoja umijeća mješući tijesto za kruh.

Nakon toga, otišli smo na izvor rijeke Jadro gedje smo se okrijepili ukusnim marendicama i sokićima. Tako odmorni i okrijepljeni uputili smo se prema Gospinom otoku i istoimenoj crkvi gdje nas je dočekao don Stanko, župni kapelan. Rekao nam je nešto o povijesti crkve, zašto je ona važna te je odgovarao na brojna pitanja znatiželjnih mališana. Svi smo donijeli Božji blagoslov te se sretno uputili kućama.

Našu terensku nastavu popratite i u bogatoj fotogaleriji.

JEDNA JABUKA NA DAN TJERA DOKTORA VAN

Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!, poznata je narodna poslovnica koja govori o jabuci kao kraljici voća. Upravo na današnji dan, 20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka, koju je započela 1990. godine u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju.

Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

I u našoj školi smo obilježili taj dan. Pričali smo i čitali o jabukama, te ih oslikali. A koliko su slasne i zdrave uvjerili smo se jedući voćnu jabučnu salaticu, koju smo začinili čokoladnim preljevom.

DAN KRAVATE I U NAŠOJ ŠKOLI

Hrvatski je sabor 2008. godine datum 18. listopada proglasio Danom kravate. Time je kravati odao posebnu počast. Od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj, ali i u nekim dijelovima svijeta.

Obilježavanju tog dana pridružili su se učenici od 1. do 4. razreda PŠ Krušvar . Oni su, zajedno s učiteljicama Jelenom i Sanjom, svoj razred ukrasili kravatama.


Učenici su  naslikali i dizajnirali svoju kravatu, te su tim radovima ukrasili pano razreda.


Inače, kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Kako je sve izgledalo, pogledajte u fotogaleriji

PROMOTIVNA KAMPANJA – ODRŽIVO RIBARSTVO I AKVAKULTURA U HRVATSKOJ

Ministarstvo poljoprivrede RH provodi promotivnu kampanju u obrazovnim ustanovama na nacionalnoj razini radi podizanja svijesti o održivom ribarstvu i akvakulturi u Hrvatskoj, odnosno provodi aktivnosti promocije domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture,  kako bi se ovi proizvodi u budućnosti što više koristili u prehrani školske djece i postali značajan dio njihovih zdravih obroka. U okviru ove kampanje Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo promotivne pakete za osnovnoškolce i to za one koji su u rujnu krenuli u prvi razred.Paketi sadrže prerađene proizvode ribarstva te slikovnicu u kojoj je na slikovit način, pristupačan i prikladan djeci osnovnoškolskog uzrasta, ispričana priča o važnosti i potrebi konzumacije ribe i drugih proizvoda ribarstva i akvakulture kao sasatavnog dijela zdrave prehrane djece. Prvašićima neše škole uručeni su promotivni paketi.

Veliko srce Rotaract kluba Split za djecu Krušvara

Loša demografska situacija u Cetinskoj krajini rezultirala je padom broja upisane djece u prve razrede osnovnih škola. U školsku godinu 2018./2019. u prve razrede 10 osnovnih škola na području Cetinske krajine upisana su 403 učenika, što je za 78 prvašića manje odnosno tri razreda manje u odnosu na prošlu godinu. No, jedno mjesto u općini Dicmo pruža nadu u demografski oporavak, a riječ je o naselju Krušvar. U ovom mjestu je prema statističkim podatcima u prvi razred upisano 9 prvašića. Uključujući prvašiće u ovom mjestu, odnosno u Područnoj školi Krušvar koja je dio Osnovne škole Ante Starčevića, u školskim klupama od prvog do četvrtog razreda je ukupno 26 učenika, što je za 5 više nego prošle godine.

Priča o malim Krušvaranima odjeknula je cijelom Splitsko-dalmatinskom županijom te je potaknula članove Rotaract kluba Split, da zajedno s predsjednikom Hrvojem Bašićem, velikodušnom donacijom iznenade učenike Područne škole Krušvar. Drage goste dočekala je ravnateljica Osnovne škole Ante Starčevića Dicmo Dajana Maretić i učiteljice razredne nastave Područne škole Krušvar Sanja Štrk i Jelena Murat. Gospodin Hrvoje se zahvalio svima na toploj dobrodošlici i zajedno je sa svojim suradnicima podijelio poklon pakete svim učenicima Područne škole.

„Razmišljali smo o jednoj ovakvoj akciji, ali se nismo mogli odlučiti kome donirati. Toliko je potrebitih, a zaboravljenih. Kad smo čuli za ovaj pozitivan primjer iz malog sela u zaleđu našeg Splita, to je bilo to. Htjeli smo ovoj priči dati svoj mali doprinos, pomoći roditeljima i uveseliti tu djecu. Nažalost, mnoga djeca u našoj zemlji nemaju iste uvjete školovanja i to je bio naš motiv, pokazati im da nisu zaboravljeni. Nadamo se da smo u tome uspjeli!“ – poručuju iz Rotaract kluba Split koji je nabavu školskih potrepština osigurao donacijama svojih kolega Rotaractera iz cijele Hrvatske, kao i splitske tvrtke Papirus grupa d.o.o.

 

Učiteljica prvog i trećeg razreda Sanja Štrk je u svoje ime i u ime svih učenika i djelatnika zahvalila na velikodušnosti i otvorenom srcu koje su pokazali gospodin Hrvoje Bašić i članovi Rotaract kluba Split, te ih pozvala, kao počasne članove i prijatelje, na sva buduća događanja Područne škole Krušvar.

Nadamo se kako će ovo malo mjesto pozitivno utjecati na ostala područja naše Županije, ali i biti dobar primjer svim školama u Republici Hrvatskoj.

 

fotografije

Zapetljani na satu razrednika

Prvašima poseban izazov predstavlja vezanje  vezica, stoga su na satu razrednika izraživai svoje tenisice i učili kako vezati vezice. Malo po malo do kraja sata naučili su vezati vezice i radosno pozirali sa svojim tenisicama.

Veseli, ali poučni sat tako je brzo proletio da smo svoje umijeće vezanje vezica pokazali nakon svakog nastavnog sata.

Održani razredni predsjednički izbori 2019.

U 1. i 3. razredu održani su predsjednički izbori. Učenici su na ovaj način naučili kako funkcioniraju izbori, tko čini izborno povjerenstvo, što je GONG i kako se pravilno i moralno glasuje. Nakon izvršenog glasovanja razredno odjeljenje je dobilo svoje predsjednike i zamjenike. Ovim putem čestitamo demokratski izabranom vodstvu.

Predstavljanje zbornika ''U zagrljaju moje mame'' i svečana dodjela nagrada

Svečana promocija zbornika učeničkih literarnih i likovnih radova "U zagrljaju moje mame" održana je u utorak 11. rujna u prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Kako je naglašeno na promociji, zbornik je nastao kao rezultat užeg izbora literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola pristiglih na natječaj koji je prošle godine pokrenuo i organizirao Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u povodu Godine majčinstva.

Kruna je to vrijednog rada učenika i brojnih suradnika u pripravi Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna ove godine u Solinu.

Ovogodišnji zbornik čini neraskidivi troplet s prethodnim zbornicima "Djeca Oca milosrđa" i "Na ramenima moga tate", čime se učenicima dalo priliku da na njima svojstven način izraze vlastiti doživljaj nebeskog Oca i njegovih zemaljskih sustvaratelja – oca i majke.

Nakon predstavljanja Zbornika uslijedilo je svečano proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova učenika, po tri nagrade u tri kategorije učenika. Naš Josip Blajić, učenik 3. razreda osvojio je 2. mjesto u literarnim radovima, dok je učenica 6. razreda Ana Ćapeta osvojila 1. mjesto u likovnim radovima. Njezin rad je i naslovna stranica zbornika. Radovi naših učenika postigli su veliki uspjeh te su njihovi radovi izašli u Zborniku. Čestitamo Luki Bilandžiću, Lovri Bilandžiću, Doris Blajić i Josipu Blajić.

Ovaj kulturno-umjetnički program svečane promocije moderirala je vjeroučiteljica Helena Balajić, a jedna od najboljih ženskih klapa u Hrvatskoj Neverin iz Kaštel Lukšića obogatila je ovu svečanu promociju s nekoliko glazbenih izvedbi.

Program promocije završio je razgledavanjem izložbe izvornih likovnih radova u atriju zgrade splitskog sjemeništa koju su priredile i postavile Vesna Šiklić i Ivana Perčić.

Dobrodošli naši prvaši!

Da dječji smijeh liječi sve uvjerili smo se danas na svečanom prijemu prvaša. Red pjesme, plesa i recitacija uveli su prvašiće u svijet slova i brojeva.

Nakon priredbe, svi su primili Božji blagoslov. Zatim su prvaši s njihovim roditeljima, bakama i djedovima, svojim razrednim kolegama trećeg razreda i njihovom učiteljicom Sanjom Štrk krenuli u razrednu pustolovinu. Zajedno su odigrali nekoliko igara, ocrtavali i ispunjavali dlanove lijepim željama te s osmijehom otišli svojim kućama. A kako je sve bilo možete vidjeti u bogatoj fotogaleriji.

Prvi nastavni dan u školskoj godini 2018./2019.

Predstavljanje zbornika ''U zagrljaju Majke''

Kao pripravu za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu, Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je natječaj literarnih i likovnih radova. U skladu s geslom susreta "Obitelj - izvor života i radosti", natječaj je slijedio okvirnu temu "U zagrljaju moje mame".

Ponosni na naše učenike Lovru (literarni rad), Luku (likovni i literarni rad), Doris (literarni rad) i Josipa (nagrađen s literarnim radom) obavještavamo Vas da će se svečana promocija zbornika i prigodna izložba likovnih radova održati 11. rujna 2018.godine u 19 sati u velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu. Čestitamo našim učenicima i njihovoj učiteljici Sanji Štrk.

Početak nove nastavne godine

Draga djeco i dragi roditelji,

naša županija je odlučila da nova nastavna godina počinje 10. rujna 2018. godine. 

Došlo je do promjene u razrednim odjelima, te sada razredni odjel 1. i 3. razreda vodi učiteljica Sanja Štrk, dok odjele 2. i 4. razreda vodi učiteljica Jelena Murat.

Udžbenici će dočekati učenike prvi dan na klupama. 

Dodatne informacije o priredbi za doček prvaša te plan i kalendar rada bit će objavljeni tijekom sljedećeg tjedna.

Svečana dodjela svjedodžbi

Svečana dodjela svjedodžbi za učenike od 1. do 4. razreda održat će se 2. srpnja 2018. godine u 9 sati.

Ugodno i toplo ljeto žele vam vaše učiteljice!

Ljeto nam se vratilo...

Malo po malo i došao je trenutak kada će učenici školske klupe zamijeniti ručnicima i uživanju u morskim čarima i slasnim sladoledima. No, prije toga ostale su dvije stvari koje su učenici s nestrpljenjem očekivali. U četvrtak 14. lipnja u popodnevnim satima održana je završna školska priredba na kojoj su su učenici pokazali što su vrijedno s učiteljicama radili cijelu nastavnu godinu. Nakon priredbe, slijedilo je pucanje konfeta na igralištu te čašćenje kolačima, tortama i grickalicama. Poseban trenutak dana bio je lijep i emotivan rastanak naših četvrtašica od svoje učiteljice Jelene.

Sutradan, u školi je organizirana kino projekcija. Učenici su se opustili i nasmijali uz animirani film Mali šef.Svima želimo ugodno i toplo ljeto!

A kako je sve bilo možete vidjeti u fotogaleriji i videu.

Reciklasičari za ljepšu Našu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizirao je natječaj koje bi uključile sve škole u Republici Hrvatskoj za sudjelovanje u ekološkom edukativno-glazbenom natječaju „Reciklasičari za ljepšu našu“, koji se organizira u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.
Ove godine Fond je imao poseban zadatak za nas! Riječ je o izradi glazbenih instrumenata od različitih vrsta otpada: papira, stakla, metala, plastike i ostalog. Natječaj se provodi kao jedna od aktivnosti uspostavljanja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, s ciljem edukacije djece i mladih o važnosti očuvanja prirode, recikliranja i pravilnog postupanja s otpadom. Ovim natječajem željeli su nas potaknuti da kroz kreativno izražavanje otkrijemo mogućnosti osobnog doprinosa u sprječavanju nepotrebnog stvaranja otpada te vrijednosti koje skrivaju stvari namijenjene za otpad. Želja je potaknuti sve da zemlju u kojoj živimo učinimo još ljepšom, čišćom i ugodnijom za život.
Stvarajmo glazbu, a ne otpad!

Naš uradak možete vidjeti na našoj stranici te na YouTube kanalu.

Jednodnevni izlet Otavice- Knin- Vrlika

Napokon je došao dugo iščekivani izlet. Naša destinacija su bile Otavice, Knin i Vrlika. Vesela atmosfera u autobusu trajala je od ranih jutarnjih sati. Prva destinacija bile su Otavice. Posjetili smo mauzolej Meštrović. Saznali smo ponešto iz života našeg slavnog kipara. Autobusom smo došli do centra grada Knina, te smo se polako penjali do Kninske tvrđave i mjesta gdje se s ponosom viori naš barjak. Nakon detaljnog razgledavanja, ručali smo te smo imali malo vremena za igru koju je prekinula najavljena kiša. Puni energije odlučili smo se spustiti na izvor Krčić. Tamo nas je okupao slap i pljusak. Iako mokri i umorni nismo se dali rastužiti, već smo u autobusu napravili pravu zabavu uz pjesmu i ples. Na povratku kući prošli smo kroz Vrliku, vidjeli crkvu sv. Spasa i izvor Cetine. Vidno umorni i mokri, ali veseli i puni prekrasnih dojmova vratili smo se kućama.

Više pogledajte u fotogaleriji.

Dan škole

U petak 1. lipnja proslavili smo Dan škole. Uz raspjevane i rasplesane učenike naše škole, na početku priredbe sve nazočne je pozdravila ravnateljica Dajana Maretić. Nakon svečane priredbe, slijedila je dodjela priznanja i zahvalnica učenicima i učiteljima koji su postignuli visoke rezultate na županijskim i državnim natjecanjima. Posebnu zahvalu su dobili učenici naše škole: Ana Batarelo, Doris Blajić i Toma Batarelo. Održan je i sportski dan gdje su učenici pokazali svoja sportska umijeća.

A kako je sve izgledalo vidite u našoj fotogaleriji

*Za objavu imena i fotografija učenika imamo suglasnost roditelja.

Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja

MOJA OBITELJ

Moja mama uvijek radi i sadi

da bi nam bilo dobro ko i lani.

Tata kao bravar radi,

a i s mamom vani sadi.

Lana ima svoje mane,

Ali je volim na vrh glave.

Nina, kao Nina- to svi znamo,

Ali je volim, jako stalno!

A za sebe, što da kažem,

vole me svi- tako mi bar mama kaže.

Doris Blajić, 2. rared

MOJA OBITELJ

Moja mama radi u restoranu. Kuha drugim ljudima. Moj tata freže i radi u Vodovoda da svi ljudi imaju vode. Moj brat voli igrati nogomet, sestra voli raditi straničnike i druge stvari. A ja volim crtati i pisati pjesmice i sastave. Jako volim svoju obitelj.

Josip Blajić, 2. razred

Prva sveta pričest, 13. svibnja 2018. godine

U nedjelju 13. svibnja u 10:30 u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Krušvaru je upriličena prva sveta pričest. Učenici naše škole, po prvi put su s radošću, ali i ozbiljnošću pristupili sakramentu euharistije u punini.

Župnik i vjeroučitelj don Petar Dukić s ponosom je uveo naše prvopričesnike u novo poglavlje njihovog života, napominjući da se obitelj mora držati zajedno, da moraju svi zajedno moliti i imati vjere u Gospodina našega Isusa Krista.

Djeca su nakon svete pričesti još jednom zahvalili svima uz recitaciju i pjesmu.

''Dođi dragi Isuse, odškrinjena su ti vrata. Doveli su me k Tebi moji mama i tata. Pred Tobom stojim pogleda čista, jer moja duša iz dubine blista. Srce moje malo neumorno bije, ko maleni sat svoju ljubav krije. srce moje otvori se i u njemu Isuse Ti nastani se. Dođi Isuse, ja te žarko želim i Tvojoj hrani jako se veselim. Uvijek sa mnom budi, uvijek nmene prati. Ja ću ti od srca zahvaljivati. Maleni Isuse dođi, čekam te već deset ljeta. Napuni moje srdašce mirisom rajskoga cvijeta. Isuse maleni dođi u toplu dušicu moju, srdašce moje malo zakloni u glavicu svoju. Maleni Isuse, toliko ti toga imam reći; za mamu, tatu- Isuse Ti ih usreći. Maleni Isuse dođi, čekam te prepuna sreće, moje te srce nikada ostavit neće!''

A kako je sve izgledalo vidite u našoj fotogaleriji

U nedjelju 13. svibnja u 10:30 u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Krušvaru je upriličena prva sveta pričest. Učenici naše škole, po prvi put su s radošću, ali i ozbiljnošću pristupili sakramentu euharistije u punini.

Župnik i vjeroučitelj don Petar Dukić s ponosom je uveo naše prvopričesnike u novo poglavlje njihovog života, napominjući da se obitelj mora držati zajedno, da moraju svi zajedno moliti i imati vjere u Gospodina našega Isusa Krista.

Djeca su nakon svete pričesti još jednom zahvalili svima uz recitaciju i pjesmu.

''Dođi dragi Isuse, odškrinjena su ti vrata. Doveli su me k Tebi moji mama i tata. Pred Tobom stojim pogleda čista, jer moja duša iz dubine blista. Srce moje malo neumorno bije, ko maleni sat svoju ljubav krije. srce moje otvori se i u njemu Isuse Ti nastani se. Dođi Isuse, ja te žarko želim i Tvojoj hrani jako se veselim. Uvijek sa mnom budi, uvijek nmene prati. Ja ću ti od srca zahvaljivati. Maleni Isuse dođi, čekam te već deset ljeta. Napuni moje srdašce mirisom rajskoga cvijeta. Isuse maleni dođi u toplu dušicu moju, srdašce moje malo zakloni u glavicu svoju. Maleni Isuse, toliko ti toga imam reći; za mamu, tatu- Isuse Ti ih usreći. Maleni Isuse dođi, čekam te prepuna sreće, moje te srce nikada ostavit neće!''

A kako je sve izgledalo vidite u našoj fotogaleriji

Sveti Duje, zaštitnik grada Splita

Učenici 1. i 2. razreda naše škole, sudjelovali su na likovno-literarnom natječaju u organizaciji Slobodne Dalmacije, pod nazivom ''Moj sveti Duje''.

Svojom kreativnošću osvojili su simpatije žirija te ušli u zbornik dječjih radova koji se dobio na dar čitateljima Slobodne Dalmacije 7. svibnja 2018. godine. Uz napomenu urednika, da su svi radovi uistinu prekrsni, morali su se odlučiti koja će dva rada uvrstiti u zbornik, dok ostale radove možemo naći na web stranicama Slobodne Dalmacije. Tako da u zborniku možemo vidjeti radove naša dva prvaša i to Lane Ćukušić i Luke Bilandžića.

Od srca čestitamo našim prvašima i drugašima i želimo puno uspjeha u daljnjem radu, kako njima tako i njihovoj učiteljici Sanji Štrk. Radove možete također vidjeti i u našoj fotogaleriji.

Drugašica Doris je osvojila 17. mjesto matematičkom natjecanju Klokan bez granica

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 22. ožujka 2018. godine u 12 sati i 30 minuta, po dvadeseti put održalo se Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica". Učenica Doris Blajić je ušla u 10% najboljih te zauzela zavidno 17. mjesto na ukupnom poretku. Čestitamo od srca našoj Doris i njenoj učiteljici Sanji Štrk.

Draga Zemljice, sretan ti tvoj dan (22. travnja)

10 zapovijedi prijatelja okoliša:
1.   Najprije pometi pred svojim pragom
2.   Ono što si očistio/la danas čuvaj i sutra
3.   Jedna žarulja manje, energija više
4.   Cvijeće sadi, beri pohvale
5.   U zdravom tijelu zdravo piće i hrana
6.   Čist zrak, dug život
7.   Manje papira, više šuma i kisika
8.   Ništa nije vječno - osim plastike
9.   Ono što imaš, nastoj da traje što duže
10.  Misli danas za bolje sutra

Dan planeta Zemlja prvi je put obilježen 22. travnja 1970. godine. Otada se taj dan tradicionalno obilježava u cijelom svijetu. Svatko od nas može toga dana, ali i svakoga drugog, učiniti nešto kako bi zaštitio planet na kojemu živimo.

Lektira je zabavna

Učenici 1. i 2. razreda vole nastavu hrvatskog jezika, a posebno kada je riječ o lektiri. Osim razgovora o njihovom sadržaju, rade se zabavni projekti koji služe pri konačnoj evaluaciji lektirnog djela. Tako su i ovaj mjesec  učenici 1. razreda obrađivali lektirno djelo Sunčane Škrinjarić ''Plesna haljina žutog maslačka'', a učenici 2. razreda ''Poštarsku bajku'' Karela Čapeka.

Napravili smo televiziju od kartonske kutije i crtali kadrove te na taj način prepričali djelo, zatim smo osmislili, poput patuljaka iz bajke, kartašku igru. 

Kako je sve izgledalo možete vidjeti u fotogaleriji.

Obilježili smo 11. 4. Međunarodni dan društvenih igara

Međunarodni dan društvenih igara, kako mu i naziv kaže, osnovan je s ciljem promicanja igranja društvenih igara. Pokretač obilježavanja ovog dana multimedijska je produkcijska kuća, Geek&Sundry. Obilježavanje ovog praznika započelo je prije tri godine, a Geek&Sundry čitav su događaj uživo prikazivali na svojem YouTube kanalu. Ta praksa nastavljena je i sljedećih godina kada se još više ljubitelja društvenih igara uključilo u proslavu.

Tako je prošle godine na ovaj dan organizirano više od 3000 događaja u 80 zemalja širom svijeta. Mnoštvo ljudi okupilo se u knjižnicama, školama i na fakultetima te uživalo u igranju, druženju i zabavi. Ove godine brojne su se škole u Hrvatskoj također odlučile priključiti obilježavanju ovoga dana.

Tako smo i mi zajedno s našim učiteljicama uživali u igri nogometa, graničara, franja, pikada, laštika, školice i mnogim drugim igrama.

Za Bolju Hrvatsku... Ani Batarelo 1. mjesto

 

Moja domovina

Domovina je Sunce

Ogromno i sjajno,

More i planine,

Ovo cvijeće bajno.

Volim njene rijeke

I otoke sve,

Nemam dosta riječi,

Ali ne mogu bez nje.

Bik Ferdinand- animirani film koji je dotaknuo srca učenika i učitelja

Od redatelja velikih animiranih hitova Rio i Ledeno doba, stigao je Ferdinand, film o velikom biku sa još većim srcem koji bi radije mirisao cvijeće, nego ulazio u borbu sa matadorima. Nakon što su ga ljudi pogrešno doživjeli kao jednu razuzdanu zvijer, Ferdinanda zarobljavaju i odvode od kuće. Odlučan da se vrati u obitelj, on okuplja tim krajnjih suprotnosti i kreće na nevjerojatnu avanturu.

Priča o Ferdinandu dokazuje da ne smijemo imati predrasude i suditi o niti jednoj osobi ili životinji samo po izgledu.

Ova animirana priča dotaknula je srca učitelja i učenika naše škole. A kako je sve izgledalo, možete vidjeti u fotogaleriji.

22. ožujka 2018. godine, matematičko natjecanje ''Klokan bez granica''

U našoj školi, u četvrtak 22. ožujka 2018. godine u 12 sati i 30 minuta pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva održalo se Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica". 

Udruga "Klokani bez granica" međunarodnog je karaktera i okuplja predstavnike velikog broja Europskih zemalja. Njezin je cilj popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture.

Na natjecanju je sudjelovalo 6 učenika naše škole i to Doris Blajić i Josip Blajić (2. razred),te Toma Batarelo, Jure Bilandžić, Toni Blajić i Dominik Župa (3. razred). 

21. ožujka Dan osoba s Down sindromom

Danas,  na prvi dan proljeća,  obilježava se “Svjetski dan osoba s Down sindromom“. Taj datum (21.3.) predstavlja 3 kopije kromosoma 21, koji je jedinstven za osobe s Down sindromom. Svjetski dan Down sindroma prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a danas se obilježava u cijelom svijetu.

Obilježili smo ga i mi tako što smo danas odjenuli šarene čarape kojima smo poručili da se brinemo, da razumijemo i poštujemo prava osoba s Down sindromom. Down sindrom se smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem dolazi do različitih psihofizičkim poteškoća u razvoju djeteta. Unatoč tome, djeca s Downovim sindromom su topla, dobrodušna, vedra, vesela; komuniciraju sa svojom okolinom; vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine, mogu biti kreativni. Ipak, cijeli život im je potrebna tuđa njega i pomoć. Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želimo upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom.

A zašto baš šarene čarape? Zato da se priča o problemima osoba s Down sindromom. Kada vas upitaju: zašto nosiš šarene (različite) čarape, progovorit ćete o problemima osoba s Downom i pokazati da i oni, tako različiti, a toliko slični svima nama, osjete da su dio naše zajednice.

Dominik Župa, naš zlatni Judaš

17. ožujka 2018. godine na judo turniru Kup Dalmacije održanom u Splitu, natjecao se i Dominik Župa, učenik 3. razreda naše škole. Svojim marljivim radom i upornošću osvojio je zlatnu medalju. Dominiku od srca čestitamo i želimo još zlatnih medalja!

Ana Batarelo s pjesmom o Lijepoj našoj ide na državno natjecanje

Učenici naše male područne škole sudjelovali su na nacionalnom natjecanju ''Hrvatska kakvu želimo''. Svoje likovne i literarne radove radili su marljivo pod vodstvom svojih učiteljica. Na županijskom natjecanju su postigli odličan uspjeh, no naša Ana Batarelo, učenica 3. razreda je uz 52 boda zasluženo osvojila 1. mjesto na županijskoj razini te je nastavila svoje natjecanje i na državnoj razini koje će se održati u Zagrebu pred kraj mjeseca ožujka. Čestitamo našoj Ani i njenoj učiteljici Jeleni Murat!

Judaši Sinja i Dicma ostvarili uspjeh u Samoboru

Judaši Sinja i Dicma su u subotu, 3.ožujka pod vodstvom trenera Marina Sikirice nastupili u Dvorani Bogumil Toni u Samoboru te ostvarili zapažen uspjeh.

U kategoriji do 36 kilograma 2. mjesto osvojila je Jelena Nedović, u kategoriji do 55 kg 2. i 3. mjesto osvojili su Ivan Vojković i Andrej Krnčević. U kategoriji do 34 kilograma 5. mjesto osvojio je Ivan Bezić, u kategoriji do 30 kilograma 7. mjesto osvojio je učenik 3. razreda naše područne škole Dominik Župa. U kategoriji do 50 kilograma 9. mjesto ostvario je Matija Blajić, dok je u kategoriji do 42 kilograma bez plasmana ostao Marko Milanović.

Judo klub ‘Pujanke’ ekipno je ostvario 1. mjesto.

Rezultati likovno- literarnog natječaja ''Najmlađi za vode Hrvatske 2018.''

Peteročlana komisija Hrvatskih voda izabrala je i ove godine najbolje radove natječaja Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske 2017.-2018“, posvećenog temi Svjetskog dana voda 2018 – „Priroda za vodu“. Na natječaj je pristigla 121 prijava škola. Mnoštvo veselih dječjih crteža i pjesmica, kreativnih kalendara, društvenih igara i slikovnica, odlično osmišljenih istraživačkih projekata, zanimljivih i poučnih kratkih spotova, predstavili su svu dječju ozbiljnost ali i zaigranost te želju da konkretnim projektima doprinesu široj zajednici. Ovim putem, pohvaljujemo svaki pristigli rad, trud i volju učenika i mentora, koji su svoje znanje i kreativnost prokazali kroz radove posvećeni vodi. Poruke o očuvanju voda i prirode pojavljivale su se na razne načine u svim radovima, čime su ispunjeni i osnovni ciljevi natječaja posvećenog ovogodišnjem Svjetskom danu voda.

Povjerenstvo nije imalo lagan zadatak, jer iz mnoštva lijepih i poučnih projekata trebalo je izabrati one ponajbolje i originalne. Naši drugaši osvojili su 2. mjesto u izradi edukativnog materijala (beskonačna kocka), dok su zajedničkim snagama prvaši i drugaši osvojili 5. mjesto u izradi likovno-literarnih radova. Još jednom čestitamo našim učenicima.

Dan ručičastih majica

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day je dan kojim se želi ukazati na važnost prevencije vršnjačkog nasilja. Ideja je nastala nakon što je dječak jedne škole u Kanadi trpio nasilje zbog ružičaste majice koju je nosio kao znak podrške teško bolesnoj majci. Sustavno zlostavljanje dječaka riješeno je na način da su njegovi školski kolege počeli nositi ružičaste majice. One su tako postale simbol inicijative, a cijeli je pokret postao međunarodno poznat te se od 2014. god. obilježava i u Republici Hrvatskoj.

Da bismo poslali što glasniju poruku protiv bilo kakvog oblika vršnjačkog nasilja, u našoj su školi su se učenici slikali s ružičastim okvirom na kojem smo izrazili svoj stav i odluku i rekli NE! nasilju.

Snježni dan u Krušvaru

Nakon duge snježne noći, osvanuo je prekrasan dan u Krušvaru. Mekani bijeli snijeg pokrio je ceste i polja Krušvara. Prema rasporedu sati, prvaši i drugaši, zajedno s učiteljicom Sanjom osmislili su jedan neobičan sat tjelesne i zdravstvene kulture. Red grudanja, pravljenja snjegovića i iglua ispunio je taj sat, ali i uljepšao učenicima cijeli dan.

Mali glazbenici

''Glazba je radost,

glazba je sreća,

ona je naša ljubav najveća.''

Pjesma se orila u 1. i 2. razredu. Izrađivali smo  Gitare od kutija, tuljaka i elastičnih gumica. Bojali ih, ukrašavali i kad su bile gotove od srca uz njihovu pratnju i zapjevali.

 

Maskenbal u PŠ Krušvar

Veselje pokladnog utorka dotaklo je i našu školu! Šarenilo se, plesalo se, strašilo se, mijaukalo se, pjevalo… Učenici i učiteljice su pokazali i dokazali da je maškarani dan najveseliji dan u godini. Učenicima je ovo bilo nešto novo, neobično. Nastava pod maskama bila je smiješna, al' što je najvažnije, bila je opuštena.

Na školskom dvorištu zapalili smo Alarmnog Krnju kojemu smo izrekli presudu te ga uništili. Nakon toga učenici su se zasladili krafnicama, fritulama i uštipcima. Uz smijeh, veselje i ples, naše maškare su završile odabirom najbolje maske. Ove godine, titulu najbolje maske, osvojio je Toma Batarelo (gusar) koji je dobio i prigodni Karnevalski pehar.

Upis djece u 1. razred 2018./2019.

Prijava djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole u šk. godini 2018./19. provodit će se u vremenu od 08. do 18. veljače 2018. elektronskim putem na obrascu PRIJAVA za predupis  na mrežnim stranicama Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Opširnije na linku.

Međunarodno natjecanje Klokan bez granica 2018.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 15. ožujka 2018. godine u 12 sati i 30 minuta trebalo se po dvadeseti put održati Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica", no zbog Državnog natjecanja iz informatike natjecanje će se održati 22. ožujka 2018. godine u 12 sati i 30 minuta.

Učenici 2. razreda pišu u skupini ''PČELICE'', 3, razred u skupini ''LEPTIRIĆI'' te 4. razred u skupini ''ECOLIERS''.

Valentinovo se bliži, volimo cijeli svijet

Iako se Valentinovo veže uz Dan zaljubljenih, učenici 1. i 2. razreda pokazali su da vole cijeli svijet. Zato su svima poslali svoje poljupce i uputili poruku mira, da Valentinovo ne bude samo 14. veljače nego 365 dana u godini.

Djeco, budite sigurni na Internetu

– Na internetu se trebaš predstaviti nadimkom, ne otkrivajući svoje prave osobne podatke. Nikada ne otkrivaj svoje pravo ime i prezime bez dopuštenja roditelja!

– Samo na osnovu tvojeg imena i prezimena, o tebi se mogu doznati i drugi tvoji osobni podaci; gdje stanuješ, u koju školu ideš, broj telefona i drugo.

– Ne šalji i ne objavljuj svoje fotografije i fotografije svojih prijatelja putem mobitela i interneta. Jednom kada pošalješ ili objaviš fotografiju, nad njom više nemaš kontrolu, ne znaš što se dalje s njom događa. Uz malo vještine i s osnovnim grafičkim programima moguće su razne fotomontaže.

– Ako netko na internetu od tebe zatraži da o vašem dopisivanju ne govoriš roditeljima, takva osoba ima skrivene namjere i ti trebaš o tome obavijestiti roditelje, staratelje ili nastavnika.

– Ako primiš e-mail od nepoznate osobe, takav e-mail trebaš obrisati. On može sadržavati uznemirujuće sadržaje ili viruse koji ti mogu oštetiti računalo.

– Ukoliko se želiš susresti s osobom koju već duže vrijeme poznaješ preko interneta, OBAVEZNO sa sobom povedi roditelja ili drugu odraslu osobu koja brine o tebi. Na internetu se ljudi često lažno predstavljaju! Budi oprezan!

– Ako se na nekoj web stranici potrebno registrirati, nikad to nemoj činiti bez znanja roditelja. Prilikom registracije se unose osobni podaci i roditelji trebaju odlučiti koje osobne podatke možeš otkriti.

– Da bi se mogli sigurno služiti internetom, moramo biti informirani o mogućim opasnostima, trebamo razgovarati s roditeljima i nastavnicima i biti oprezni.

– Ako te roditelji ne puštaju na internet, porazgovaraj s njima, zajedno pročitajte upute o sigurnom korištenju internetom i onda donesite odluku.

– Ako ti osoba koju već duže vrijeme poznaješ preko interneta, počne postavljati pitanja zbog kojih se osjećaš nelagodno i uznemireno, OBAVEZNO o tome porazgovaraj s roditeljima, nastavnikom ili drugom odraslom osobom iz tvojeg užeg kruga. O tome možeš razgovarati i ako nazoveš Hrabri ili Plavi telefon, a uznemiravanje možeš prijaviti i policiji, makar na mail policija@mup.hr. Osoba koja te dovodi u takvu neugodnu situaciju, bez obzira koliko dugo se dopisujete, može biti netko tko se lažno predstavio i tko ima loše namjere.

– Ukoliko se, dok surfaš internetom, pojavi prozorčić s neprikladnim i uznemirujućim sadržajem, stranicu na kojoj se nalaziš trebaš odmah napustiti.

– Ako počneš dobivati uvredljive ili prijeteće e-mailove ili poruke na mobitel ili Facebook od nepoznatih osoba ili osoba koje koje poznaješ iz škole, kvarta ili slično, nemoj se sramiti, šutjeti i nadati se da će to proći. Radi se o zlostavljanju putem interneta! Na poruke nemoj odgovarati, ali ih nemoj niti brisati (one mogu biti dokaz na policiji).
Takvo zlostavljanje možeš zaustaviti jedino razgovorom s roditeljima, nastavnikom ili drugom odraslom osobom kojoj vjeruješ! Možeš nazvati i Hrabri telefon na 0800-0800 (mail: savjet@hrabritelefon.hr) ili Plavi telefon na 01/4833-888. Javiti će ti se osobe koje svakodnevno pružaju pomoć djeci i mladima u takvim i sličnim situacijama.

Budi fer:

– Ne šalji zlonamjerne sms ili e-mail poruke. Prije nego što klikneš “Pošalji” zapitaj se kako bi se ti osjećao da primiš tu poruku.

– Pozorno pročitaj sms i e-mail poruku prije negoli je proslijediš dalje. Nemoj prosljeđivati poruke koje vrijeđaju i uznemiruju druge. Nemoj se uključivati u ankete, rasprave i chatove koji nekog izruguju, ocrnjuju ili ogovaraju.

– Ne snimaj i ne prosljeđuj fotografije i snimke koje mogu druge dovesti u neugodnu situaciju, osramotiti ih ili izložiti ismijavanju i vrijeđanju.

Školsko natjecanje iz matematike 2018.

Dana, 25. siječnja 2018. godine u matičnoj školi održalo se natjecanje iz matematike za učenike od 4. do 8. razreda.

Na natjecanju je sudjelovalo 25 učenika, među kojima su i dvije naše četvrtašice Ana Marketić i Lea Župa pod vodstvom učiteljice Jelene Murat.

Bez imalo treme spretno su odgovarale na matematičko-logičke zadatke.

REZULTATI NATJECANJA

         ŠIFRA               BODOVI

1.    12345 KRALJ         28

2.    24687 ŠKRINJA     17

3.    83648 ZVIJEZDA    16

4.    12547 MERY           13

5.    56792 LANĆI            8

6.    12345 ZMAJA          6

7.    58124 PARIS            4

8.    00000 GABI              4

9.    82211 MATHS          3

Doris i ''Zeznuto vrijeme'' na međuopćinskom natjecanju LiDraNo 2018.

Smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola LiDraNo 2018. održano je u OŠ Ivana Lovrića u Sinju. Tročlani stručni žiri je budno pratio grupne i pojedinačne scenske nastupe učenika OŠ. Ove godine, kako su istaknuli organizatori, ima najviše prijavljenih točaka.

Ove godine, odlučili smo se za malo drugačiji nastup. Naime, 2016. i 2017. godine nastupili smo s grupnim scenskim izrazom, dok smo ove godine okušali sreću u pojedinačnom scenskom izričaju. Doris Blajić, koja ide u 2. razred naše PŠ Krušvar, pokazala je srce i dušu na natjecanju izvodeći dramski tekst Sanje Pilić ''Zeznuto vrijeme''.

Rame uz rame sa šestašima i osmašima, Doris je pobrala simpatije žirija i publike. No, predloženi za Županijsku smotru su bili osmaši sinjskih škola. ''Velika čast i hrabrost'', isticali su članovi žirija, te su napomenuli kako nas jedva čekaju ponovno dogodine vidjeti na međuopćinskom natjecanju i županijskom natjceanju LiDraNo 2019. godine. 

Još jednom od srca čestitamo našoj Doris!

Naprijed Hrvatska!

Rukometna groznica ovih dana nije zaobišla ni naše osnovnoškolce. Svojim likovnim radovima pružili su podršku našim Kaubojima i time im poželjeli što bolji plasman na Europskom prvenstvu 2018. godine.

                            ''Ja bih ugledao sunce
                                                             kad bih ugledao nju
                             ja bih imao ljepotu
                                                             da je pored mene tu
                            ja sam znao da ću
                                                            svoju ljubav pokloniti njoj
                             mojoj lijepoj

                                                            zemlji Hrvatskoj.''

Računati je lako

S drugim polugodištem stiglo je i računanje sa znamenkama do 10. Kako bi naši prvaši odmorili svoje prstiće od brojanja, načinili smo male računaljke s kojima ćemo lakše i brže savladati zbrajanje i oduzimanje do 10.

Sada sigurno možemo reći da je matematika zabavna i računanje lako.

Juuu huuu praznici su-Ciklus blagdanskih radionica

Juuu-huuu! Praznici su, idemo u muzeje!' projekt je namijenjen školarcima koji Grad Split već sedmi put održava u suradnji s kulturnim ustanovama u vrijeme zimskih školskih praznika.  Cilj projekta je djeci i mladima za vrijeme školskih praznika na kreativan način omogućiti upoznavanje s kulturnom baštinom i time sadržajno ispuniti slobodno vrijeme tokom praznika.

Od mačevanja s kliškim uskocima do izrade glinenih brodica ili dinosaura od plastelina - tijekom tri tjedna uistinu se imalo što odabrati. Ove godine u Juuu-huuu sudjeluje rekordnih 18 ustanova, s gotovo 50 radionica. 

Većina je radionica besplatna. Miču djecu od raznih ekrana. I izvrsna su prilika za stjecanje novih vještina i prijatelja.

Klikom na spajalicu otvorit će se teme i radionice.

            ju_hu.doc

Naša božićna priredba

Učenici od 1. do 4.. razreda Područne škole su  21. prosinca razveselili svoje roditelje, bake i djedove te braću i sestre razrednom božićnom priredbom. Božićnim pjesmama, recitacijama i igrokazima koje su marljivo uvježbavali tijekom 1.polugodišta su na najljepši mogući način izrazili svoje veselje u iščekivanju predstojećih blagdana te poslali najljepšu božićnu i novogodišnju čestitku svojim najmilijima. 

Uskoro ćete moći osjetiti i dašak priredbe na našem Youtube kanalu te bogatoj fotogaleriji.

Večer matematike 7.prosinca 2017.

U našoj se školi 7.12.2017. održala Večer matematike za učenike nižih i viših razreda na kojoj je sudjelovalo ukupno 54 sudionika. Uz podršku naših učiteljica i roditelja zajedno smo rješavali jednostavne, ali i složenije matematičke zadatke, igrali različite igre u kojima smo ujedno i pokazali svoja znanja iz matematike. Uz smijeh, zabavu i druženje, večer nam je brzo prošla te se nadamo kako će se i iduća Večer matematike održati jednako uspješno kao i ovogodišnja.
Ovim putem zahvaljujemo učiteljicama  te  učenicima i roditeljima na pomoći i suradnji! 

Više o večeri matematike možete pogledati u bogatoj fotogaleriji.

Novkovićeva ''Crvenkapica'' oduševila naše mališane

Nema ljepšeg načina nego započeti mjesec prosinac predstavom koja je nasmijala srca učenika i učiteljica. Naime, dana 4. prosinca učenici naše škole išli su u GKM Split pogledati predstavu ''Crvenkapica'' u režiji Siniše Novkovića. Zahvaljujući njemu, bajka braće Grimm je dobila drukčiju verziju, punu gegova i komičnih scena na koju se jednako od srca smiješe djeca i odrasli. Svaka scena bila je popraćena pjesmom i plesom.

Priča je i poučna, Osim snalaženja u prirodi i učenja strana svijeta koja se jednostavno, a veselo objašnjavaju, nosi pouku o oprostu i pružanju druge prilike. Mi možemo dodati da se sve može ispraviti dok je (čovjek) živ.

U Novkovićevoj Crvenkapici  vuk, nije ubijen već uspavan, da bi ga potom probudili jer on je dobar, a zapravo neshvaćen.Na kraju na scenu dolazi i Djed Božićnjak koji izrecitira lijepe želje.

Učenici su darovali glumce gromoglasnim pljeskom te se s osmjesima vratili svojim kućama.

Krušvar je siguran uz naše male vatrogasce

U Dicmu, 23. studenog 2017. godine, uz 2.a i 2.b razred, naši prvaši i drugaši su u poslijepodnevnim satima ispred matične škole Ante Starčević bili počasni gosti DVD-a Dicmo. Susret je započeo kratkim predavanjem o radu vatrogasaca, kako se gasi požar i kako ga spriječiti.

Učenici su imali mogućnost ući u vatrogasno vozilo, čuti sirene te držati crijevo s vodom. Uz prekrasne dojmove slikali su se s dragim vatrogascima te poželjeli puno sreće u daljnjem radu. A kako je bilo, možete provjeriti u bogatoj fotogaleriji.

Judo natjecanje- a medalja ide...

U Splitu je 18. studenog, u organizaciji judo Saveza Splitsko-dalmatinske županije održan 26. judo turnir CROATIA OPEN – 2017. Judaši iz Dicma i na ovom judo turniru okitili su se cijelim nizom medalja.

Nastupili su (kategorija U10 i U12) u sastavu Dominik Župa, Ivan Vojković, Jelena Nedović i Sara Bralić te osvojili tri medalje. Svojim borbama judaši su pokazali kako vidno napreduju u primjeni judo tehnika pod vodstvom trenera Marina Sikirice.

 

Svima, a posebno našem Dominiku od srca čestitamo i želimo mnogo uspjeha u daljnjim judo natjecanjima.

Upali svjetlo za Vukovar

Dana 17. studenoga 2017. u našoj školi je obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Uz svijeće i s puno pijeteta odana je počast gradu heroju, civilnim žrtvama i hrabrim vukovarskim braniteljima.

Neka im je vječna slava i hvala.

Stavi čep u svoj džep

U cilju poticanja akcije “Plastičnim čepovima do skupih lijekova” koju provodimo u korist Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske, naši učenici i dalje prikupljaju plastične čepove (npr. od plastičnih boca, omekšivača, jogurta, mlijeka, pasta za zube, praškova, kutijica, deterdženata i slično) Pozivamo sve učenike, djelatnike škole i roditelje da nam pomognu u prikupljanju.

Dobro djelo ćeš učiniti

tako što ćeš kutiju čepovima puniti.

Taj mali čep nekome će značiti mnogo,

zato se drži ovog pravila strogo.

Kada vidiš da netko baca čepove na tlo

reci mu da tako onečišćuje i Zemljino dno.

A vrlo lako možeš te iskoristiti čepove,

djeci će oni dobro doći za lijekove.

Zato stavi čep u svoj džep.

Blagdan Svih svetih i Dušni dan

U kalendaru katoličke crkve, 1. studenog, Svi sveti označeni su kao svetkovina, a taj je dan i blagdan u Republici Hrvatskoj. Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje sa obilaskom groblja i uređivanjem grobova pa tako i spomenom na mrtve. To je dan štovanja mrtvih, njihovih života, njihove i naše prošlosti. Toga dana u spomen svim znanima i neznanima u domovima gore svijeće ili uljanice.

Dan Svih svetih kao i Dušni dan kojeg obilježavamo dan kasnije, 2.studenog, trebao bi nas podsjetiti da je svaki dan prilika da osmijehom, lijepim riječima, dobrim djelom, malim znakovima pažnje uljepšamo svoj i tuđi život, a onima kojih više nema budemo zahvalni na svemu dobrome što su utkali u naš žvot.

Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna svijetlila njima. Počivali u miru. Amen!

Svečano predstavljanje zbornika ''Na ramenima moga oca''

U povodu Godine očinstva Splitsko-makarska nadbiskupija putem Katehetskog ureda pokrenula je natječaj literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola o temi „Na ramenima moga tate“. Plod toga rada je zbornik učeničkih radova koji je upravo izišao iz tiska. U natječaj su se osim vjeroučitelja uključili i drugi nastavnici sa svojim učenicima iz škola diljem Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Što ima ljepšega očevima nego podići svoje dijete na ramena zahvalno ga prikazujući Ocu nebeskom, ali i pokazujući čitavome svijetu. Što ima dražega djetetu nego s visina očevih ramena gledati svijet oko sebe, s punim povjerenjem u sigurne ruke i korake onoga koji mu je darovao život“, ističe splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u predgovoru Zbornika.

U zborniku su ponuđena dječja srca u njihovim riječima i likovnim izričajima o zemaljskim i duhovnim očevima te o Ocu nebeskome. „Radovi su to puni nježnosti, zahvalnosti i iznimnih zapažanja izgleda, navika i brižnosti njihovih očeva koji su im uzor u djetinjstvu, sigurna luka u mladenačkim traženjima. No, ponekad su izvor gorčine jer očevi nisu znali ispuniti svoje zadaće. Upravo djeca kroz ove radove potvrđuju nezamjenjivu ulogu očeva u obitelji: promatraju ih, željno očekuju, za njih žarko mole i, ono što očevi  ponekad ne vide, čak razumiju. Stoga bismo, prije svega, očevima preporučili da uzmu ovaj Zbornik u ruke, čitaju i razmišljaju o tome koliko je uzvišeno i važno njihovo očinsko poslanje“, poručuje nadbiskup u Predgovoru.

Radovi su podijeljeni u kategorije prema uzrastu od prvog osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Različita dob, ali potreba ista. Odnos se mijenja, a želja za očevom prisutnošću ne jenjava. Tata je nezamjenjiv u igri ili zajedničkom obavljanju poslova, u molitvi ili rješavanju domaćih zadataka, a osobito u mladenačkim previranjima kada se, naizgled, putovi razilaze i jedva čeka kada će se ponovno susresti. Zbornik ima ne samo literarnu i likovnu vrijednost, nego je prije svega dječje svjedočanstvo o obiteljskom životu i obiteljskim vrijednostima.

Naši učenici su zaslužili mjesto u Zborniku sa svojim likovnim i literarnim radovima, pa ih spomenimo;

DORIS BLAJIĆ (likovni i literarni rad)

TOMA BATARELO (likovni i literarni rad)

GORAN ŽUPA (likovni rad) 3. mjesto

JOSIP BLAJIĆ (literarni rad)

MAGDALENA BILANDŽIĆ (literarni rad)

JURE BILANDŽIĆ (literarni rad)

Od srca čestitamo učenicima, a i njihovim mentorima Jeleni Murat, Sanji Štrk i don Petru Dukiću.

Jedna jabuka na dan, tjera doktora van

Kraljica voća, jabuka, ima svoj dan. Od 1990. godine Dan jabuka se slavi 20. listopada. U to ime, učenici 1. i 2. razreda su kroz projektni dan, preko prezentacije naučili ponešto o jabukama i na koncu se i njima zasladili.

Da voće i zdrava prehrana mogu biti veoma ukusni, učenici su se i sami uvjerili radeći slasne smoothie i voćne salate. Na koncu, razredni pano su ukrasili jabukama, te smišljali pričice i pjesmice u kojima je glavni lik- jabuka. 

Kao podsjetnik na današnji dan, učenici su ponijeli letak s nekoliko različitih recepata za smoothie i voćne salate, kako bi ih mogli spremati kod kuće.

Dani kruha i zahvalnosti

U četvrtak, 19. listopada 2017. godine u našoj smo školi obilježili Dane zahvalnosti za kruh i plodove zemlje pod geslom ''Kruh naš svagdašnji''. Tog  jutra školom su se širili predivni mirisi kruha, peciva, kolača i plodova zemlje.  Naš je župnik, don Petar Dukić, pozdravio, te molitvom i Božjom Riječju zazvao Božji blagoslov na sve donesene darove. Duhovni plodovi takvog susreta osjećali su se i u zajedničkom, radosnom i nestrpljivom blagovanju uz pjesmu i smijeh.

Ovim putem želimo zahvaliti, vama dragi roditelji, bez čijeg truda i ljubavi ne bismo mogli na ovako svečan način upriličiti ovu svečanost u našoj školi. I na kraju, neka svi darovi koje nam daruje Gospodin budu blagoslov za vas i vaše obitelji!

Terenska nastava povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje OPG-u ''Stella Croatica''

Dana 10. listopada 2017. godine, učenici naše škole posjetili su etno selo Zagora u kliškom zaseoku Mihovilovićima, u povodu Dana zahvalnosti za plodove zemlje.

Ovo zanimljivo kameno selo, građeno kao tipičan dalmatinski ambijent, okruženo stoljetnim maslinama, ljekovitim biljem, smokvama, šljivama, narančama i limunima, krije sve one elemente koji su obilježavali svakodnevicu naših starih, a i danas se često koriste u pripremi hrane i pića.

Dio je ono tvrtke “Stella Croatica”, prepoznatljive po proizvodnji tradicionalnih slastica po dalmatinskim recepturama, zdravih dodataka prehrani u sklopu brenda “Herba Croatica”, ali i zelenom poslovanju koje uključuje sortiranje otpada, ekološko tretiranje biljaka, pa do pametnog iskorištavanja električne energije.

Tijekom svojeg posjeta selu učenici su mogli čuti zanimljive priče o tome kako se pravi brašno, što su peka, komin i bronzin, kojim priborom su se služile bake za pripremu obroka, kako se pravilo vino u konobama... Svojim malim marljivim rukama mijesili su tijesto te na kraju uživali u okusima domaćeg kruha.

Praktičnu nastavu na terenu djeca su iskoristila i za edukativne igre u kojima se sve vrtjelo oko nekih davnih vremena u kojima je čovjek živio u skladu s prirodom i koristio iz nje ono što mu je pružala, vraćajući joj svojim trudom, brigom i ljubavlju.

Na koncu ovog poučnog posjeta na temu kvalitetnog suživota s okolišem i razvijanja svijesti o važnosti prirode oko nas, djeca su degustirala zdravu marendu kušajući domaće namaze i keksiće od šljiva, smokava, badema, naranača, narancine i limuncine, te domaće čajeve.

Prometni policajci u prvom i drugom razredu

Kako bi naši pravšići bili što sigurniji na putu od kuće do škole, 28. rujna 2017. u posjet su im došli prometni policajci. Kratkim, korisnim predavanjem i razgovorom učenici prvog razreda  upoznali su temeljna  pravila sigurnog sudjelovanja u prometu. Što moramo učini prije nego prelazimo cestu? Što znači crveno svjetlo na semaforu? Na koji je način najsigurnije hodati nogostupom?, samo su neka od niza pitanja koja su policajci postavili prvašićima tijekom teoretskog dijela edukacije, a na koja su oni spremno odgovarali i osvajali nagrade za točne odgovore.
Poredani u školskim klupama prvašići su budno pratili predavanje o sigurnosti u prometu koje su održali policajci. Činjenica da su policajci bili u odorama dodatno je plijenila njihovu pozornost i njihovom zanimanju nije bilo kraja.
Spremno su odgovarali na sva postavljena pitanja i pokazali veliko predznanje o sigurnosti u prometu. Znali su tako da djeca do 12 godina moraju sjediti na stražnjem dijelu automobila, da moraju staviti pojas kada se voze, da moraju gledati lijevo pa desno pa ponovo lijevo prije nego li prijeđu cestu. Znali su također, da lijevo i desno moraju gledati čak i kada su na pješačkom prijelazu te da se cesta prelazi odlučnim korakom, ni prebrzo, ni presporo. Na kraju predavanja prometni policajci su im podijelili poklone.No i naši učenici su razveselili policajca čestitavši im Dan policije uz pjesmu Semafor te čestitkom koju su sami izradili.

Projekt ''Shema voća u školi''

Nacionalna strategija za provedbu Sheme školskog voća i povrća Projekt SHEMA ŠKOLSKOG VOĆA usmjeren je prema usvajanju dobrih prehrambenih navika djece od najranije dobi koje utječu na kvalitetu života. Ulaskom u Europsku uniju od školske godine 2013./2014. Republika Hrvatska primjenjiva Shemu školskog voća. U školskoj godini 2013./14. učenici od 1.-4. razreda bili su uključeni u ovaj hvalevrijedan projekt.

Cilj projekta je promicanje potrošnje voća i povrća u svakodnevnoj prehrani i podizanje razine svijesti o važnosti voća i povrća za zdravlje djece. Projektom su obuhvaćeni učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, kojima se jednom u tjednu kao dodatni obrok nudi voće i povrće. Učenicima se nude: jabuke, šljive, kruške, mandarine, nektarine, breskve...

I'm a title.

HAK- Vidi pa klikni

Hrvatski autoklub s edukativnim programom „Vidi i klikni“ održao je 15.09. 2017. dvije interaktivne radionice za učenike prvog i drugog razreda naše škole. U radionicama je sudjelovalo 64 učenika prvih i drugih razreda. Edukaciju su provodili treneri Hrvatskog autokluba.

Tijekom radionice djeca su usvajala elemente sigurnijeg prelaska preko zebre s i bez semafora za pješake, prelazak preko neobilježenog pješačkog prijelaza, prelazak ceste između dva parkirana automobila, vježbala pravilno korištenje nogostupa, te pravilno ponašanje kao suputnika u autu odnosno korištenje auto sjedalice i sigurnosnog pojasa.

Vježbali su uz didaktička pomagala: zebru, napuhane parkirane automobile, električni automobil, semafor za pješake i Hakija, maskotu Hrvatskog autokluba. Na kraju radionice učenici su dobili na poklon edukacijske bojanke.

Svečano otvaranje PŠ Krušvar

Učenici Osnovne škole Ante Starčevića u Krušvaru, novu školsku godinu započeli su u obnovljenoj školskoj zgradi. Radovi vrijedni dva milijuna kuna počeli su krajem prošle godine, a derutna zgrada je obnovljena sredstvima Splitsko-dalmatinske županije, stoga je školu otvorio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

– Moje kolege političari danas će obilaziti škole diljem Hrvatske, fotografirat će se s učenicima, a mi iz Županije smo odlučili da nećemo ići u velike gradove i škole. Išli smo tamo gdje klupe ostaju prazne, gdje polja ostaju neuzorana, došli smo pokazati da nas je briga za ovim prostorima. Koliko se isplatila ova investicija pokazuje činjenica da ove godine u Krušvaru imaju četiri upisana prvašića, a dogodine se očekuje njih 11. Želimo da mladi ostaju na svom ognjištu i sretan sam što smo obnovili upravo ovu školu – poručio je Boban i obećao da će u proračunu za iduću godinu osigurati sredstva i za druge područne škole u županiji.

Poželio je mudrosti i znanja, tolerancije, sreće, prijateljstva, ljubavi i vjere za 55 tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca u županiji.

Svoja glazbeno-scenska umijeća pokazali su učenici Krušvara, muška klapa Mriža iz Splita, te članovi KUD-a Dicmo.

Posebna zahvala, uz dugotrajni pljesak učenika i mještana, upućena je učiteljicama Sanji Štrk i Jeleni Murat, koje su vrijedno pripremale učenike za ovu svečanost.

pš krušvar                          podrucna.skola.krusvar@gmail.com      

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now